maandag 13 november 2017

Isabelle Autissier, Soudain seuls

(2015, 216 p.)
niveau: 3
AVE - CLP - PSY - SUS - TRA - ORI

Twee getrouwde dertigers besluiten een avontuurlijke wereldreis te gaan maken. Ze stranden op een verlaten eiland tussen Patagonië en Kaap de Goede Hoop. De droom verandert in een nachtmerrie.

woensdag 8 november 2017

Sarah Maeght, C'est où, le nord ? (2017)

niveau: 3
ADO - AMI - COA - DRA - HOM - HUM - IDE - QUE - SEX - ORI

Luchtig met veel vaart en humor geschreven verhaal van een jonge docente Frans die een beetje de weg kwijt is in haar persoonlijke leven en niet goed weet hoe haar toekomst eruit zal zien. Als ze van Duinkerken naar Parijs verhuist, gaat haar vriend Victor weer terug naar het Noorden van Frankrijk. Ze blijft achter met haar goudvis Klaus, haar beste vriendin Lou en haar best gay

zondag 29 oktober 2017

Éric-Emmanuel Schmitt, La vengeance du pardon

(2017, 317 p.)

Bundel van vier verhalen: 1. Les soeurs Barbarin, over jaloezie, rivaliteit en liefde tussen twee tweelingzussen, met een verrassend slot. 2. Mademoiselle Butterfly, over de duizelingwekkende consequenties van een door pubers

vrijdag 20 oktober 2017

Amélie Nothomb, Frappe-toi le coeur

(2017, 162 p.)

Diane, een hyperintelligent, gevoelig en genereus meisje wordt kil en hard opgevoed door haar moeder Marie, die vanaf haar geboorte een aan haat grenzende jaloezie tegen haar koestert.

donderdag 22 juni 2017

dialecten en regionale talen in Frankrijk



Ook in Frankrijk bestaan veel dialecten en regionale talen. Benieuwd hoe die klinken? Klik eerst op Parijs. Dan hoor je een oud volksverhaal voorgelezen in het standaard Frans. Onderaan de kaart kun je meelezen met de tekst. Klik op een van de vele andere plaatsen op de kaart en je hoort hoe het daar klinkt. Ook kun je onderin weer de tekst meelezen. Wist je dat er ook plaatsen zijn in Frankrijk waar Nederlands wordt gesproken? Nou ja, het gaat dan wel om een vorm van het Vlaams dat nog het meest lijkt een soort Nederlands uit de achttiende eeuw. Maak dus meteen een reis door de tijd...

maandag 19 juni 2017

Philippe Besson, En l'absence des hommes

(2001, 202 p.)
niveau: 3
ADO - AMI - AMO - COA - EMO - GUE - HIS - HOM - SEX - ORI

In de zomer van 1916 ontdekt de jonge Vincent de hartstocht in de armen van Arthur, een jonge soldaat die even probeert te ontsnappen aan de gruwelen van de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog.

zondag 4 juni 2017

Chanson douce

Leïla Slimani, Chanson douce (2016, 214 p.)
niveau: 3. Prix Goncourt 2016
CAT - DRA - ENF - FEM - FOL - IDE - PSY - SOC - TRA - ORI

Wanneer Myriam, moeder van twee jonge kinderen, besluit om ondanks de bedenkingen van haar man, haar activiteiten als advocate weer op te nemen, gaat het echtpaar op zoek naar een kindermeisje.

zaterdag 27 mei 2017

Angleterre : Une femme donne naissance à des jumeaux dans deux pays différents



C’est plutôt étrange mais une anglaise de 28 ans a donné naissance à des jumeaux de nationalité différente. Un fils anglais et une fille écossaise. Les bébés prématurés nés à quelques heures d’intervalle se portent bien.